Mohlo by Vás zaújimať
Názov | Popis | Dostupnosť | VEĽKOSŤ ČREPNÍKU |
VEĽKOSŤ RASTLINY |
Cena | Množstvo | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Lieska obyčajná ´TONDA DI GIFFONI´ | skladom | 2 L | 20 - 30 cm | ![]() |
|||
POPIS
Lieska ´Tonda Di Giffoni´ je jedna z hlavných odrôd pestovaných v Taliansku. Vyznačuje sa okrúhlymi stredne veľkými jadrami (2,9g), ktoré obsahujú veľké množstvo kalórií, vitamíny E, K, B, cholín, minerálne látky draslík, vápnik, fosfor, železo, meď, zinok, sodík, horčík a selén. Plody dozrievajú na konci augusta až začiatkom septembra. Vďaka svojmu okrúhlemu zrnu a vynikajúcej kvalite spracovania získal z Európskej únie chránené zemepisné označenie. |
|||||||
Lieska obyčajná ´TONDA GENTILE´ | skladom | 2 L | 20 - 30 cm | ![]() |
|||
POPIS
Tonda Gentile je talianska odroda. Vďaka výbornej chuti je hojne využívaná v čokoládovom priemysle. Veľmi dobre sa dajú jadrá oddeliť od šupky. Plody sú veľmi bohaté na vitamíny a minerálne látky, na základe obsahu sa orechom hovorí: “potrava pre mozog“. 100 g čerstvých plodov obsahuje 13 g bielkovín, 61 g tukov, 13,7 g sacharidov a 3,5 g vlákniny. Plody dozrievajú na konci augusta až začiatkom septembra. |
|||||||
Lieska obyčajná ´TONDA ROMANA´ | skladom | 2 L | 20 - 30 cm | ![]() |
|||
POPIS
Rast koruny je stredne bujný. Aj s odrodou´Tonda Di Giffoni´ je to jedna z hlavných odrôd pestovaných v Taliansku. Plody sú stredne veľké, guľovitého tvaru. Odroda je nenáročná na pestovanie aj stanovisko. Plody sú veľmi bohaté na vitamíny a minerálne látky, na základe obsahu sa orechom hovorí: “potrava pre mozog“. Plody dozrievajú na konci augusta až začiatkom septembra. |
|||||||
Lieska obyčajná ´RED ZELLER´ | skladom | 2 L | 20 - 30 cm | ![]() |
|||
POPIS
Odroda Red Zeller je opadavý ker, ktorý rastie rozložito do veľkosti 2,5-3,5m a šírky 2,5-3m. Zaujímavosťou na odrode Red Zeller je, že jej lístie mení farby podľa ročného obdobia. Na jar je lístie purpurové, v lete tmavo zelené s ľahkým bronzovým nádychom, na jeseň je lístie žlté s bronzom. Lieskové orechy podporujú trávenie, udržujú zdravé srdce, sú dobré na svaly, zlepšujú zdravie nervového systému. Lieskové orechy možno konzumovať celé, nakrájané na plátky, mleté, surové alebo pražené. Pridávajú sa do koláčov a zeleninových jedál. |