Kľukva veľkoplodá brusnica
Kľukva (Oxycoccus palustris Pers, Vaccinium macrocarpon)
VLASTNOSTI PLODOV:
Plody obsahujú vitamín C , vlákninu, základné minerálne prvky, mangán a vyvážený podiel ďalších základných stopových prvkov. Sú zdrojom antioxidantov, sú dobré pre kardiovaskulárny systém a imunitný systém. Konzumácia šťavy pôsobí proti bakteriálnym infekciám v močových ciest .
PESTOVANIE A ZBER:
Pre úspešné pestovanie potrebuje kľukva pôdu rašelinového charakteru, t.j. kyprú, humóznu, vlhkú, s vysokou kyslosťou (pH 3,5-4,5). Kľukvu rozmnožujeme 15-20 cm dlhými odrezkami, ktoré skoro na jar sadíme priamo do pripravenej pôdy v spone 20 x 30 cm. Po vysadení pozemok zavodníme. Kľukva je náročná na obsah dusíka v pôde – najvhodnejšia forma je amónna. Plazivý ker kľukvy začína rodiť vo štvrtom roku po vysadení. Na rodiacich rastlinách každoročne prerieďujeme vyrastajúce výhony, prípadne môžeme porast po zbere skosiť. Plody dozrievajú v septembri až októbri.
POUŽITIE:
Plody kľukvy sú vhodné na výrobu chutných zaváranín a pre výrobu pikantných džemov. Po zamrznutí ich môžeme konzumovať priamo, bez úpravy. Uskladnenie plodov – bez sterilizácie: Na 1 kg plodov 1 kg cukru Do čisto umytého zaváraninového pohára ukladáme striedavo vrstvu zrelých plodov a vrstvu cukru. Kľukva ( tak ako brusnica a čučoriedky) obsahuje konzervačné látky, takže nehrozí nebezpečenstvo, že sa plody pokazia. Postátím získate aj šťavu.
VYTLAČ TU: Kľukva