Muchovník
Amelanchier (Muchovník)
Amelanchier (Muchovník) je vyšší ker alebo menší strom, ktorého domovom je Severná Amerika, preto sa mu často hovorí aj „indiánske čučoriedky“. Dnes existuje veľa odrôd. Medzi najväčších pestovateľov patrí Kanada, ale veľkú obľubu si získal už aj v Európe a severnej Ázii. V Európe sa začal muchovník pestovať ako okrasná drevina pre svoje biele voňavé kvety, ktoré kvitnú v bohatých strapcovitých súkvetiach a krásnym jesenným, jasnočerveným zafarbením lístia. Dopestovaním veľkoplodých odrôd našiel muchovník miesto i v našom jedálničku. Plodmi sú malvice usporiadané v strapcoch, prevažne modrofialovej farby, osrienené, šťavnaté a sladkotrpkastej chuti jarabiny a čučoriedky. Pre vysoký obsah vitamínov, najmä A, C a B, minerálov (draslík, horčík, vápnik), antioxidantov a antokyanínu sú plody používané a spracovávané aj pre liečiteľské účinky. Skorým kvitnutím sa radí medzi prvé medonosné dreviny. Muchovník dosahuje výšku cca 2 až 5 metrov. Veľkou výhodou muchovníka je jeho vysoká mrazuodolnosť, približne - 40 °C. Preto je jeho pestovanie možné aj v severných oblastiach Slovenska. Do rodivosti nastupuje skoro, asi v treťom roku, a vzhľadom na dlhovekosť kra, rodí každoročne 30 - 50 rokov. Ker je samoopelivý, preto je možné vysádzať len jednu rastlinu. Priemernú rodivosť dosahuje 10 - 12 kg z kra. Kvitne skoro, v apríli, ale jeho kvety vydržia neskoré jarné mrazíky. Plody dozrievajú na začiatku leta v strapcoch po 5 - 12 ks malvíc, ktoré vzhľadom pripomínajú čučoriedky. Drevina netrpí chorobami. Problémom sú vtáky, tie plody muchovníka obľubujú
Pestovanie:
Aj keď je muchovník nenáročná drevina, kvalita jeho plodov a úrody bude závislá od starostlivosti pestovateľa. Mladú rastlinu vysádzame do vyhĺbenej jamky, ktorej veľkosť by mala byť taká, aby vznikol vzdušný priestor pre svieži substrát. To je minimálne 20 cm pod koreňovým balom a po stranách koreňového balu. Samozrejme, čím nekvalitnejšia pôda, tým je lepšia väčšia jama, aby sme vytvorili miesto z čerstvého substrátu pre rast nových korienkov a dobré zakorenenie. Potom zasypeme sadenicu kompostom, prípadne vykopanou zeminou premiešanou s pomaly rozpustným hnojivom (napr. Cererit). Sadíme ju tak hlboko, ako bola sadená v kontajneri (črepníku), v ktorom sme ju kúpili. Zem okolo rastliny dobre utlačíme. Po zasadení je potrebné rastlinu zaliaľ, aby nová pôda dobre „objala“ korene vysadenej rastliny. Dobre zakorenená rastlina muchovníka znáša dlhšie obdobie sucha oveľa lepšie, ako iné ovocné dreviny. Prvú jar je treba výhony muchovníka skrátiť o dve tretiny dĺžky, aby sa ker lepšie rozkonáril. Ak nemá ker aspoň 10 výhonov, môžeme tento rez zopakovať aj v druhom roku. V treťom roku už môže nechať ker zarodiť. V ďalších rokoch sa odporúča udržiavať ker rezom v maximálnej výške 2,5 metra, aby sa rodivosť rozložila na celý ker, nielen do vrcholov a tiež pre lepší zber plodov. Keď ker prestane vytvárať nové mladé prírastky, je treba zostrihnúť ho zmladzovacím rezom, t.j. asi 1/3 výhonov zrezať na úroveň pôdy.
Zber plodov:
Plody muchovníka sa oberajú od polovice júna. Pri slnečnom počasí sa plody dajú obrať dvoma zbermi. V období, kedy je menej slnka, zbierame plody postupne. Plody muchovníka sú šťavnaté. Ak chceme zvýšiť výťažnosť šťavy, môžeme nechať plody po zbere ešte aspoň týždeň odležať a prezrieť. Šťava má krásnu karmínovú farbu. Plody je možné všestranne využiť, podávajú sa ako podporný doplnok stravy pri onkologických ochoreniach, odvar z plodov je možné použiť ako kloktadlo pri zápale horných dýchacích ciest a ústnej dutiny. Odvar z kvetov posilňuje srdce a znižuje krvný tlak. Listy muchovníka sa používajú ako čajovina pri žalúdočných a črevných ťažkostiach a na prečistenie organizmu.
Spracovanie plodov:
Muchovníkový sirup
3 kg muchovníka, 1,8 kg cukru, 2 dkg kyseliny citrónovej, 1 / 2 litra vody Ovocie dôkladne umyjeme, očistíme a spolu s vodou dáme variť. Keď je mäkké, rozmixujeme ho a precedíme. Pridáme cukor, kyselinu citrónovú a varíme na hustotu sirupu. Za horúca naplníme do predhriatych fliaš, pretrepeme a skladujeme podľa možnosti uložené vodorovne.
Muchovníkový likér
400 ml precedenej šťavy z plodov, 0,8 g puškvorcového podzemku (dá sa dopestovať alebo kúpiť), 0,2 g klinčekov, 0,2 g celej škorice, kôru zo ¼ pomaranča, 200 ml cukrového sirupu (cukor rozpustený vo vode), 400 ml čistého liehu (z lekárne) alebo vodky Ovoce umyjeme v sitku a vložíme do hrnca. Pridáme koreniny a varíme asi 15 minút pri strednej teplote. Vychladnuté precedíme cez sitko a postupne vmiešame cukrový sirup a alkohol. Likér necháme postáť do ďalšieho dňa v chlade, potom ho ešte prefiltrujeme cez plátno, vlejeme do fliaš a dobre uzavrieme. Likér pijeme ako liek prevenčne proti prechladnutiu, proti ťažkostiam so žalúdkom alebo ako spomienku na príjemné voňavé letné dni.
Muchovníkový kompót
1 kg plodov muchovníka odstopkovaných a umytých, 40 - 45 dkg cukru, 2 dcl vody, šťava z 1 citróna Do hrnca nalejeme vodu, nasypeme cukor, pridáme plody, za stáleho miešania privedieme do varu a asi 5 minút povaríme. Nakoniec pridáme šťavu z citróna alebo ½ lyžičky kyseliny citrónovej a premiešame. Horúcu zmes nalejeme do 2 dcl pohárov až po okraj a dobre uzavrieme.
VYTLAČ TU: Muchovník