Mohlo by Vás zaújimať
Názov | Popis | Dostupnosť | VEĽKOSŤ ČREPNÍKU |
VEĽKOSŤ RASTLINY |
Cena | Množstvo | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Dulovec nádherný ´Kinshiden´ | skladom | 2 L | 30 - 40 cm | ![]() |
|||
POPIS
Kinshiden je unikátna odroda dulovca s veľkými, poloplnými kvetmi svetlo zelenožltej farby. Otvárajú sa skoro na jar s príchodom teplejšieho počasia, väčšinou od polovice apríla, ale ak je teplý koniec zimy, môžete už v marci vidieť otvorené puky. Kvitnú pomerne dlho, ešte v máji bývajú kríky plne rozkvitnuté. Po kvete sa tvoria roztomilo neforemné ale veľmi aromatické, zelenožlté plody, skôr na staršom dreve vo vnútri kríka. Okrem vysokého obsahu pektínu a aromatických látok obsahujú plody slušné množstvo vitamínu C (50 – 100 mg/100 g plodov) a rôzne ovocné kyseliny. Možno z nich vyrobiť aromatické sirupy, pyré, kompóty, džemy, marmelády, vína, likéry, destiláty či nealkoholické nápoje, možno ich tiež kandizovať. |
|||||||
Ostružina arktická ´Mespi´ | Mrazuvzdorný | skladom | 2 L | 10 - 20 cm | ![]() |
||
POPIS
Fínska mrazuvzdorná odroda, ktorá dorastá do výšky asi 25 cm a šírky 1 m. Je to dlhoročná trávnatá trvalka. Kvitne v máji, kvety má ružové. Má tmavočervené, malé, jedlé plody, ktoré dozrievajú na prelome júna a júla. Vyžaduje krížové opelenie, najlepšie prináša ovocie, ak je vysadený v spoločnosti iných odrôd tohto druhu. Preferuje slnečné polohy. Plody sú plné vitamínu C a používajú sa pri zápaloch obličiek a močových ciest. Plody sú vhodné na spracovanie do likérov a džemov. |
|||||||
Ostružina ´HARA´ | Mrazuvzdorný | skladom | 2 L | 30 - 40 cm | ![]() |
||
POPIS
Jedná sa o plodiacu rastlinu rodu Rubus vyznačujúcu sa silným a vzpriameným rastom. Dorastá do výšky cca 2 metre bez potreby opory. Rastlina je mrazuvzdorná, kvitne krásnymi bielymi kvietkami a plodí lesklé atraktívne plody veľkosti okolo 2 cm, chuťovo veľmi aromatické. Má protizápalový účinok pri žalúdočno-črevných kataroch a predpisuje sa pri hypertrofii a ateroskleróze, aj ako vitaminózny prostiedok. |
|||||||
Trnka obyčajná 5l | skladom | 5 L | 30 - 40 cm | ![]() |
|||
POPIS
Plod: guľatý,kyslotrpký Zrenie: október-november Poznámka: Veľmi rozkonárený ,mrazuvzdorný ker s hrubými tŕňmi. Plody má modročiernej farby, ktoré nasladlú chuť dostávajú až po prvých mrazoch.Zbierajú sa aj kvety trnky, majú močopudný účinok a pomáha pri zažívacích problémoch. Z plodov sa vyrába víno, lekvár, liehoviny, šťavy. |
|||||||
Višňa kríková ´CARMINE JEWELL´ | skladom | 2 L | 30 - 40 cm | ![]() |
|||
POPIS
Pre svoj kríkový tvar sa hodí aj do malých záhrad. Plody sú sladké typickej višňovej chuti. Je to uznávaná odroda svojou kvalitou plodov a dobrým zdravotným stavom. Ideálna je na priamy konzum, ale aj na spracovanie - džemy, lekváre, šťavu, víno. Je veľmi úrodná a nenáročná naprostredie aj pestovanie.Obsahujúveľa vitamínovA, B, C, E a K, z minerálnych látok obsahujú jód, vápnik, železo, draslík, mangán, fosfor, zinok, horčík, sodík, meď a bór. |
|||||||
Dulovec japonský ´Cido´ | skladom | 2 L | 30 - 40 cm | ![]() |
|||
POPIS
CIDO je okrasno - úžitková litovská odroda japonského dulovca s oranžovo- červenými kvetmi. Netvorí tŕne. Kvety sú asi 4cm široké a otvárajú sa skoro na jar s príchodom teplejšieho počasia, väčšinou od polovice apríla, ale pokiaľ je teplý koniec zimy, môžete už v marci vidieť otvorené puky. Dulovec japonský je známy tiež ako severský citrón. Plody dulovca japonského sú jedlé a sú bohaté na vitamín C a obsahujú veľa pektínov. Nie sú vhodné na konzum v čerstvom stave, nakoľko obsahujú veľa kyselín a chuť je trpkastá, ale sú výborné na spracovanie. Pripravujú sa z nich kompóty, džemy, marmelády, likéry, výživy, zmrzlina, ale aj vína a destiláty. Kultivar CIDO je cudzoopelivý, teda vyžaduje prítomnosť iného kultivaru. |
|||||||
Dulovec japonský ´Sargentii´ | skladom | 2 L | 30 - 40 cm | ![]() |
|||
POPIS
Opadavý krík pôvodom z Japonska. Je cenený predovšetkým vďaka skorému kvitnutiu a nenáročnosti na pestovanie. Pomaly rastúce husto vetvené kríky, skôr širšie ako vyššie. Vetvy sú opatrené tŕňmi. Plody sa dajú konzumovať, je však vhodné nechať ich prejsť mrazom, aby neboli také trpké, využívajú sa predovšetkým pri výrobe páleniek, marmelád a zavaranín a majú veľmi vysokú hodnotu vitamínu C. Je plne mrazuvzdorný. Nastrúhaná šupka dulovca sa potom používa podobne ako citrónová kôra, a ak chcete v ovocí zachovať väčšie množstvo vitamínu C, môžete ich tiež sušiť. Také plátky sa vám budú hodiť napríklad do čajových alebo vonných zmesí. |